Оценката за работата на 49-тия парламент стартира от много ниски нива,

...
Оценката за работата на 49-тия парламент стартира от много ниски нива,
Коментари Харесай

Една трета българи харесват кабинета Денков

Оценката за работата на 49-тия парламент започва от доста ниски равнища, близо една трета от българите обаче одобряват кабинета на Николай Денков, а в последните три месеца се отчита спад в позитивната оценка за работата на президента. Това са главните заключения от изследване на " Тренд ", направено сред 10 и 16 юни измежду 1008 души и по поръчка на вестник " 24 часа ".

Оценката за работата на Народното събрание започва от доста ниски равнища. Само 11% от всички пълнолетни българи дават позитивна оценка, до момента в който негативната е 80%.

Eрозия се следи в оценката за работата на президента - за последните 3 месеца със 7%.

" Тренд " напомнят, че позитивните оценки през март 2023 година бяха 43%, до момента в който през юни те са паднали до 36%. Едновременно с това има повишаване и при негативните с 5% - от 46% през март до 51% през юни. Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в отрицателна посока от страна на симпатизантите на Продължаваме промяната-Демократична България.

Вече две трети от тях споделят негативна оценка за работата на президента и малко над една четвърт - позитивна. По всичко проличава, че спорът сред Радев и ПП/ДБ от последните седмици е дал отражение.

След 10 месечното ръководство на двата служебни кабинета на Гълъб Донев, 35% дават позитивна оценка (3% напълно позитивна и 32% по-скоро положителна), а 45% негативна оценка (31% по-скоро негативна и 14% напълно отрицателна). Най-силна поддръжка служебният кабинет среща измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия, като само измежду тях държавното управление на Донев се употребява с преобладаващо позитивна оценка.

Правителството на Николай Денков започва с утвърждение от 32%, до момента в който 43% не го утвърждават. Одобрението измежду гласоподавателите на ПП/ДБ господства, само че ¼ от последователите на ГЕРБ показват отрицание.

42% от пълнолетните българи утвърждават " нужните взаимни отстъпки ", с цел да бъде излъчен постоянен кабинет.

37% считат, че партиите са създали безпринципни взаимни отстъпки и е по-добре да е имало нови избори.

Електоратите на ГЕРБ, ПП-ДБ споделят в голямата си част първата алтернатива, както и тези на Движение за права и свободи Симпатизантите на останалите партии Възраждане, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ - втората.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР